Most Zemun - Borča biće završen do 2014. godine

Bez autora
Sep 05 2012

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić obišli su danas radove na izgradnji mosta Zemun - Borča. Do sada je završeno 16 stubova, Dunav je gotovo premošćen i urađeno je pet kilometara pripremnih puteva prema Zrenjaninskom putu. Čitav posao biće završen krajem 2014. godine, budući da kineska kompanija sve poslove obavlja u rokovima. Rešena je i eksproprijacija sa zemunske strane, a kada se sa završetkom mosta upotpuni obilaznica, svako ko dolazi iz Niša moći će da ide za Pančevo i dalje ka Rumuniji, a da ne prolazi kroz centar grada. Ovaj most sa svojih 27 kilometara pristupnih saobraćajnica i obilaznica veliki su potencijal za razvoj Beograda. Pored Mosta na Adi, most Zemun - Borča će imati kapitalan značaj, razviće levu obalu Dunava, ali i znatno rasteretiti saobraćaj. Reč je o veoma kompleksnom projektu, jer pored glavnog mosta od skoro 1,5 kilometara u delu pristupnih saobraćajnica ima još nekoliko mostova, od kojih je tu i jedan pod 500 metara, koji sam za sebe predstavlja građevinski poduhvat.

Most Zemun - Borča veliki potencijal za razvoj BeogradaGradonačelnik Beograda Dragan Đilas, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić obišli su danas radove na izgradnji mosta Zemun - Borča.

Do sada je završeno 16 stubova, Dunav je gotovo premošćen i urađeno je pet kilometara pripremnih puteva prema Zrenjaninskom putu. Čitav posao biće završen krajem 2014. godine, budući da kineska kompanija sve poslove obavlja u rokovima. Rešena je i eksproprijacija sa zemunske strane, a kada se sa završetkom mosta upotpuni obilaznica, svako ko dolazi iz Niša moći će da ide za Pančevo i dalje ka Rumuniji, a da ne prolazi kroz centar grada.

Ovaj most sa svojih 27 kilometara pristupnih saobraćajnica i obilaznica veliki su potencijal za razvoj Beograda.

Ministar Mrkonjić je čestitao rukovodstvu grada i graditeljima na dosadašnjim radovima, navodeći da je projekat mosta Zemun - Borča veliki uspeh gradonačelnika Đilasa i predsednika Skupštine grada Antića.

Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada, kazao je da će, pored Mosta na Adi, most Zemun - Borča imati kapitalan značaj, razviće levu obalu Dunava, ali i znatno rasteretiti saobraćaj. Reč je o veoma kompleksnom projektu, jer pored glavnog mosta od skoro 1,5 kilometara u delu pristupnih saobraćajnica ima još nekoliko mostova, od kojih je tu i jedan pod 500 metara, koji sam za sebe predstavlja građevinski poduhvat.

Na celoj konstrukciji mosta, obuhvatajući i kopneni deo, do sada je izrađeno 303 šipa, a počela je montaža pokretne skele za izradu glavnog nosača konstrukcije mosta. Za dva glavna stuba u Dunavu završeno je pobijanje svih 26 šipova na dubinama od 40 metara ispod dna reke i u toku je priprema armature za izradu naglavnih greda. Istovremeno teku i radovi na stubovima koji se nalaze u reci. Počela je montaža pokretne skele za izradu glavnog nosača inundacione konstrukcije mosta.

Kineski izvođač, osim mosta preko Dunava ukupne dužine 1.482 metara, treba da izgradi i mostove dužine 550 metara preko železničke pruge Beograd - Pančevo i 120 metara preko kanala Sebeš. U toku su pripremni radovi za izgradnju mosta preko železničke pruge Beograd - Pančevo na deonici između Ovče i Pančevačkog puta.

Most Zemun - Borča predviđen je Generalnim planom Beograda u okviru saobraćajnice Severna tangenta. Njenom izgradnjom stvaraju se uslovi međusobnog povezivanja dva buduća mosta preko Dunava, štiti se centralno područje od tranzitnog saobraćaja, jer se stvaraju mogućnosti da se na ulazu u grad iz pravca Novog Sada i Šida saobraćaj usmerava ka Zrenjaninskom i Pančevačkom putu i dalje ka severu, a omogućava se povezanost naselja na levoj obali Dunava sa opštinama Zemun i Novi Beograd.

Na gradilištu je trenutno angažovano oko 410 radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik